koen-ruigrok.reismee.nl

Fengyang deel 1

Na 10 dagen word het nu toch echt tijd om weer een blog te posten (dit was ook te merken aan de sms die ik vanmiddag van mijn ouders kreeg die wilden dat ik weer wat zou schrijven).

Ik zal deze blog in 2 delen schrijven, vooral om het makkelijk voor iedereen te maken, 10 dagen in een blog word een te lang stuk om te lezen en schrijven. Daarbuiten heb ik niet genoeg tijd om alles in een keer te schrijven, morgenochtend weer op om 7 uur of half 7.

Deze twee blogs zullen erg vol zitten want er is elke dag wel iets nieuws te beleven hier in fengyang. Vandaag gebeurde er bijvoorbeeld iets erg leuks en speciaals terwijl Eric en ik alleen maar even wat gingen kopen. Hier zal ik echter in deel 2 meer over vertellen J

Zondagavond de 19e gezellig met mijn familie wezen skypen, lekker meegegeten met ze via skype video. Intussen was het bij mij al 1 a 2 uur maar ik had beloofd wakker te blijven tot de 2 nieuwe meisjes zouden komen die ook het vrijwilligersproject doen. De meisjes arriveerden uiteindelijk om half 3, waarna ik ze wat dingen uitlegde (anders zou de uitleg in chinees zijn zoals ik had) over hoe alles werkt op de school. Uiteindelijk om 4 uur naar bed gegaan, best laat maar okay :P.

Op maandag kunnen uitslapen tot 9 uur en om half 10 ontbijt. Hierna de stad in gegaan om samen met Eric de twee Zweedse meisjes, Na-na en Louise, rond te leiden tot we naar fengyang zouden vertrekken. Om 2 uur in de middag vertrokken naar Fengyang wat een autoreis van anderhalf uur is. In deze anderhalf uur de enige zon gezien of in ieder geval gezien dat hij zou moeten schijnen. De zon is sindsdien niet meer door de wolken heen gebroken. Dus ik zit op het moment op bijna 4 weken zonder zon... aangekomen in het dorp even rondgelopen om de anderen (ik was de enige die al eens in het dorp was geweest) te laten zien waar alles is. 's Avonds na het diner snel naar bed gegaan want iedereen was erg moe.

Dinsdag ontbijt om half 10, lekker laat dus een beetje kunnen uitslapen. Om 10 uur een les Chinees gehad, verdergegaan met de tonen en uitspraak van de verschillende initials (eerste letter van een lettergreep) en finals (bestaande uit klinkers en n of ng die na de initial komen).

Om 12 uur lunch en hierna de bergen ingegaan met zijn 4en. Het uitzicht over de dalen met de fruitbomen, iedere dorpsbewoner verbouwt zijn eigen mandarijnen en pomelo's, was echt fantastisch. Erg veel foto's gemaakt en daarna doorgelopen een van de vele paden gekozen en anderhalf uur gehiked. In de middag papierknippen en papiervouwen (ze kennen het woord origami niet in China) niet al te leuk maar een goed tijdverdrijf. 's Avonds lekker gegeten om daarna te horen dat we uitgenodigd waren door een familie uit het dorp voor oil tea. Bij de familie JuJu leren kennen, een meisje dat naar de basisschool gaat waar wij les gaan geven. Erg aardig maar zeer verlegen (als de meeste kinderen in het dorp). De oil tea was velen malen beter dan de eerste keer dat ik het had, hij was niet sterk en was daardoor zelfs lekker.

Woensdagochtend werden we door dezelfde familie uitgenodigd voor ontbijt, hierdoor pas ontbijt om 10 uur wat erg fijn was. JuJu zat intussen al op school, de standaardtijd voor ontbijt in het dorp is 7 uur omdat de school om 8 uur start. De zeer jonge kinderen die naar de kleuterschool gaan beginnen pas om 9 uur maar moeten meestal 30 minuten verderop gebracht worden waardoor ook voor hun 7 uur een normale tijd is. Na dit ontbijt les van Isabella gehad, gepraat over de Chinese cultuur, wat we al wisten en wat we graag wilden weten. Tijdens de lunch opnieuw wezen wandelen, een andere weg genomen deze keer en dus ander uitzicht en opnieuw een hoop foto's gemaakt. In de middag les over de taboes in China (aardig wat) en daarna Chinese liedjes. Tijdens het zingen van de liedjes kwamen 4 meisjes uit het dorp steeds door de deur heen gluren, 1 hiervan was JuJu. Jane (onze docente voor de middag) vroeg ze om met ons mee te doen, anders zouden we ze geen Engels leren buiten school om. Alle 4 kenden ze de liedjes dus was erg leuk en ze hebben het ons aardig goed geleerd (ben vergeten hoe ze gaan maar wist ze toch zeker 2 of 3 dagen te zingen). Na onze les waren er een paar kinderen die ook naar ons wilden kijken op de trap naar het huis toe. Hier mijn camera voor gepakt en zodra ik de eerste foto wilde maken stopte hij ermee. Hij is tot nu toe nog niet gerepareerd. Dus ik heb het opgegeven tot ik in Nederland ben. Erg jammer dat ik geen foto's kon maken voor een tijdje.

Donderdag een rustige dag 's ochtends ontbijt om half 9 en hierna hadden Na-Na en Louise een les Chinees, omdat Eric en ik deze les al hadden gehad zijn we even wezen rondlopen in het dorp. In de lunchpauze opnieuw wezen wandelen, een erg mooi dal gezien, wat ik jammer genoeg niet kon fotograferen L. Gelukkig kan ik hier makkelijk weer terugkomen. In de middag naar hetzelfde dorp gegaan waar ik in mijn eerste week al was geweest. Hier opnieuw de berg beklommen en daarna wezen bamboe-raften. Na onze terugkomst kregen we te horen dat we waren uitgenodigd voor een diner bij een familie (de familie waar ik mijn eerste week ook had gegeten). Hier heerlijk onszelf volgegeten. Deze keer gelukkig geen kippenhoofd in mijn kom gedaan dus kon ook veilig dooreten .

De rest (vrijdag de 24e tot morgen 2 maart) zal ik proberen dit weekend online te zetten maar ik wil deze blog niet te lang maken en ik moet ook bijna gaan slapen. 11 uur hierzo en morgen om 7 uur weer op om naar de kleuterschool te gaan. Mijn introductie van de blog klopt niet meer volledig omdat ik hem gister wilde posten. Intussen is 10 dagen 11 dagen geworden en vandaag uit de 2e paragraaf is natuurlijk gister geworden.

Ik zal ook proberen zo snel mogelijk wat nieuwe foto's te posten, dit kan misschien lastig worden aangezien het internet niet erg goed is hierzo.

marleen

Wat een vreselijke ervaring een kippekop op je bord te hebben.

Pierre en Anet

Hoi Koen, voor ons gaan de weken net zo snel als bij jou, en moeten we weer bijlezen hoe het daar in china gaat. We denken dat je het erg leuk hebt en veel dingen meemaakt. Vooral het chinese liedjes zingen, plakken en knippen zijn aparte dingen om te leren. Veel plezier!

marleen

ha Koen,
wat ik zo leuk vind aan dit laatste verhaal is dat je zo gezellig met de inheemse bevolking om en zij met jou. Ik denk dat die chinese familie het wat leuk vindt een
westerling op bezoek te hebben. Het is voor die familie en ook voor het dorp een hele ervaring. Julie, jij met de andere lui bouwen nu een brug naar ook voor hen andere werelden.Ik denk dat er na jouw bbezoek heel trots is gereageerd door de familie ook aan andere dorpsgenoten. Leduk Koen

Mischa

Fijn Koen, dat je, ook wanneer je zo ver weg bent, nog zo goed naar ons luistert! Als wij om een reactie vragen, dan krijgen we die gewoon :)
Geweldig leuk dat je ook zo bij de mensen thuis komt. Dan maak je echt de Chinese cultuur mee.
Groetjes.

Oma Kuijpers

Weer zo'n leuk , lang verhaal over je verblijf,je werk,je vertier.het reizen ,het introduceren van de nieuwelingen en als gids.Wat eenervaringen allemaal.
Wil graag weten:wat zijn pomelo's

Oma Kuijpers

Ik ga nog even verder: gehiked
:bamboeraften

Oma Kuijpers

Nog een paar: kun je enkele taboes noemen?
Jammer van je fototoestel dus ook van de niet op te nemen foto's

Oma Kuijpers

graag reacties plaatsen !

Erica en Guido

Hoi Koen, we hebben je laatste blog ook weer gelezen. Avonturen en leuke verhalen. We merken op dat je het erg naar je zin hebt en leuke belevenissen, avonturen, mooie landschappen e.d. meemaakt en ziet. Jammer dat je het niet op de foto kunt zetten.
En al die uitnodigingen om te komen eten, dat is toch wel bijzonder.
Veel plezier en tot je volgende blog.
Guido en Erica