laatste week in Yangshuo
Intussen zit ik 2 weken in china, heb lesgegeven, heb de omgeving bekeken en ik weet zeker dat er nog veel meer dingen bij zullen komen.
Ten eerste, sorry dat mijn blog deze keer wat lang op zich liet wachten, ik heb een erg drukke week achter de rug. Als ik dan wat tijd had was ik vooral veel aan het chatten/skypen met mensen die ik kende, dus kwam er niet aan toe om een blog te schrijven tot vandaag.
Afgelopen maandag hadden we een erg rustige dag, 's ochtends een les chinees gehad, we hebben hier geleerd hoe we de tonen goed moeten gebruiken. Dit is en blijft lastig voor mij, want je kan jammer genoeg geen 5 seconden doen over het uitspreken van een enkele lettergreep. Ik ben gelukkig niet de enige hierin. Na een zware 3 uur les lekker lunchpauze gehad, even met Veronika (een Duits meisje dat lessen volgt op de school) naar de stad gelopen om wat te kopen bij de supermarkt. Dit kost toch al makkelijk 1 uur want er was steeds geen bus... Hier lekker wat yoghurt gekocht (enige zuivel die ik binnenkrijg).
's Middags les van Isabella in hoe les te geven en we kregen te horen dat we voor dinsdag een les van 20 minuten moesten voorbereiden.
Gehele avond zijn we bezig geweest om onze les voor te bereiden, ieder 20 minuten voor een groep 13 jarigen (wij moesten 13 a 14 spelen). Eric en ik moesten echter een les voor 9 jarigen bedenken omdat wij beide op de basisschool les gaan geven. Uiteindelijk om 1 uur naar bed gegaan toen ik dacht dat mijn les ongeveer goed was.
Dinsdag ochtend begonnen met een les chinees, herhaling van wat we de dag ervoor hadden geleerd en wat uitspraken geleerd. 's Middags was het zover en moesten we zelf onze les doen, iedereen was erg zenuwachtig maar elke les ging goed. Ik was zelf de laatste om mijn les te geven. Erg vervelend omdat je weet hoe goed het ging bij de anderen... Uiteindelijk een erg goede les geworden, alles ging goed, wel lastig om zo makkelijk Engels te spreken dat de twintigers die 9 moeten spelen het begrijpen xD.
Na de les kregen we te horen dat we de dag erna (woensdag) 's ochtends 2 lessen Engels zouden bekijken en dat we 's middags zelf les moesten geven in groepen van twee..
Woensdag ochtend gekeken bij lessen van Senior 1 (16 jarigen) klas 9. Dit was een erg grote klas voor Nederlandse begrippen, het is erg normaal hier om klassen van ongeveer 60 leerlingen te hebben. Iedereen vroeg zich af hoe dit ooit goed moest komen, want veel van de leerlingen waren andere dingen aan het doen dan opletten. Hierna naar een les gekeken van Senior 1 klas 1, dit was een erg goede klas (63 leerlingen) waar goed werd opgelet en bijna iedereen meedeed. Iedereen was op dat moment aan het hopen dat we zo een klas zouden krijgen.
Het rooster voor Eric en mij zag er als volgt uit (ongeveer). Om 2 uur eerste les, Senior 1 klas4 en om 4 uur Senior 3 (18 a 19 jaar oud) klas 2. De dag erna om 9 uur Senior 1 klas 1. Wij waren erg blij aangezien het op zich slechter kon. De eerste 2 lessen waren een volledige ramp, we hadden geen idee van het niveau en we hadden het veel te hoog ingeschat. Als je niet goed weet wat te doen is het ook erg lastig om een klas van 60 leerlingen stil te houden.
Donderdagochtend de les van Senior 1 klas 1, dit ging fantastisch. We hadden de dag ervoor ons lesplan aangepast en het paste nu erg goed bij de klas. Erg veel plezier gemaakt deze les, we hadden een kleine competitie en dat vinden ze allemaal heel erg leuk hier in China.
In de middag samen met Eric en Janice naar Moon hill gegaan. Janice moest ons begeleiden maar wist zelf niet zeker of ze de weg wist dus was nog spannend. Na een tijdje fietsen wist ze echter wel zeker dat we goed gingen, erg fijn om te weten. En licht verontrustend dat ze de weg niet precies kan onthouden want hij bestond eigenlijk alleen maar uit rechtdoor gaan :O. Moon hill zag er echt fantastisch uit, jammer genoeg opnieuw geen zon (zou het zo veel mooier hebben gemaakt). -- Heb de zon tot nu toe nog niet in China gezien, alhoewel het vandaag misschien kan gebeuren. Het is dan laat hier in China maar de lucht lijkt een beetje op te klaren, eens zien wat wint, de zon of de wolken. -- Buiten dat er geen zon was was het niet koud donderdag dus we konden lekker gaan klimmen. Ongeveer 800 traptreden beklommen voor we bovenaan waren hier een mooi uitzicht over de Karstbergen. We zijn hier met zijn 3en lekker een paar koekjes wezen eten (die we mee hadden genomen) en daarna weer terug naar beneden. Op de terugweg een beetje moeten opschieten want we hadden maar drie kwartier voor het diner. Dit terwijl de heenweg ons bijna anderhalf uur kostte. Het diner gehaald gelukkig, ondanks dat we onderweg een keer een ketting terug moesten leggen.
Vrijdagochtend hadden we een les Chinees. 's Middags zijn we naar het park gegaan voor een les Tai chi. Hier een oefening geleerd, die erg lastig is en ik vraag me af of ik hem nu nog weet (vanavond eens proberen). Na de training had iedereen wel aardig veel spierpijn, vooral dankzij een oefening waar we 10 minuten op een vervelende manier moesten blijven staan.
Zaterdag een rustige dag genomen, lekker op de school gebleven en niet erg veel gedaan. 's Avonds uit eten gegaan met de hele groep, het afscheidsdiner voor 3 mensen die vanochtend zijn vertrokken naar de stad waar ze les zullen geven. Hierna naar KTV gegaan, de lokale karaokebar. Tot 2 uur gebleven en veel te veel liedjes mee lopen zingen... gelukkig was ik niet de enige die niet kan zingen. Daarbuiten is het ook leuk om mee te zingen met zangeressen als taylor swift, britney spears, Kelly clarkson en avril lavigne. Dit was dan ook een fantastische afsluiting van de groep J.
Vandaag tot nu toe niet veel gedaan, buiten deze blog schrijven. Mogelijk vanavond nog even de stad in en in ieder geval wakker blijven tot 2 uur vannacht. -- Dit zou niet moeilijk moeten zijn want ik heb al 2 nachten tot 4 uur gehaald en de gehele afgelopen week tot 1 uur ongeveer. - Om 2 uur zullen de 2 nieuwe zweedse meisjes komen die met Eric en mij morgen naar het dorp zullen vertrekken. Morgen eerst de stad aan ze laten zien en 's middags op naar het dorp, mijn verblijfplaats voor de komende 7 weken.
Wat heb je weer een veel beleefd en te vertellen. Legeven voor 60 Chinezen zonder het niveau te kennen..lijkt echt een spannende klus. Leuk dat wij ook de bijbehorende foto's kunnen zien!
Het dorp zal wel heel anders worden, ik ben weer benieuwd naar je ervaringen van komende tijd.
Wat super dat wij zo met je mee kunnen reizen. Je schrijft tenminste zo dat het lijkt of ik er ben. Je hele dagpatroon is geloof ik op zijn kop of is het op z'n Chinees. Het mist de duidelijke Hollandse lijn. En dat is juist wel gaaf.
Ik zit me hier voor te stellen hoe het zou zijn om 60 kinderen les te geven. ...en dat kan ik me dus niet voor stellen. De ruimte zal al groot moeten zijn en dat moet je dus maar kunnen bepraten.
Ik ben benieuwd naar je volgende blog met nieuwe belevenissen.
Veel liefs vanuit Peins.
Het lijkt mij een ramp om aan 60 leerlingen les te geven. Ik dacht eigenlijk dat er heel veel discipline was op Chinese scholen maar dat valt dus een beetje tegen. Je lijkt overal erg rustig onder te blijven en dat is maar goed ook. De panda's zullen wellicht wat minder kritisch zijn. Veel succes met de volgende etappe.